Nakupte ještě za 2000 Kč a získejte dopravu ZDARMA
Jak byste popsali klasickou chilli papričku? Červenou, tenkou a protáhlou, špičatou a zahnutou? A víte, že je to vlastně Cayenne paprička? Je to právě ona, která je charakteristická tímto typickým vzhledem. Také proto je, zejména v zahraničí, výrazem Cayenne často všeobecně označována chilli paprička jakéhokoliv druhu.
U nás ji určitě znáte v běžně dostupné mleté podobě jako kajenský pepř. Toto nesprávné označení vzniklo v minulosti špatným překladem originálního anglického názvu Cayenne pepper, kde ovšem “pepper” neznamená pepř, ale obecný název pro papričku.
Ačkoliv Cayenne papričky nemají žádnou signifikantní výraznou chuť, jsou velice oblíbené pro různorodou pálivost, kterou nabízí. Na světě se nachází asi 100 hybridních variant tohoto chilli. Můžete narazit na mírnější Cayenne papričky, které mají okolo 30 000 SHU i na opravu pálivé dosahující až 90 000 SHU. Záleží na klimatu, kde se daná paprička pěstuje. Cayenne z vysoce teplých oblastí jsou více pálivé, naopak tam, kde je počasí o něco chladnější, rostou papričky chuťově jemnější.
Pojmenovány byly podle Cayenne, hlavního města Francouzské Guayany v Jižní Americe, odkud pochází. V dnešní době rostou převážně v tropických a subtropických oblastech, přičemž pro komerční účely se nejvíce pěstují v Indii, Mexiku, na východu Afriky a ve Spojených státech.
.
Používáte do většiny jídel mletou červenou papriku (ať už sladkou nebo ostrou)? Co takhle ji vyměnit za Cayenne? Jídlu dodá stejně výraznou oranžovou barvu, kořenitou chuť, a navíc přihodí i správný říz.
Cayenne papričky jsou využívány v mnoha světových kuchyních. V Mexiku jsou součástí enchiladas a omáček, v čínské kuchyni běžně dochucují typické restované masové a zeleninové pánve, v Thajsku kari a v Indii chutney. Všeobecně jsou potom nedílnou součástí spousty pálivých omáček, především těch, kde se jako konzervant využívá vinný ocet.
✅ pálivost:✅SHU jednotky: 50 000✅ složení: Cayenne chilli papričky 84–86 %, sůl 11–13 %, kyselina octová 3 %✅ země původu: Peru
Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.
Důležité informace:Dellinger s.r.o. není výrobcem tohoto zboží. Balení produktu a související dokumenty mohou obsahovat informace, které se liší od informací uvedených na našich webových stránkách. Doporučujeme Vám proto, aby jste si před použitím zboží prostudovali informace nejen na našich webových stránkách, ale i na obalu produktu. Vždy si pozorně přečtěte štítky, varování a pokyny, které se dodávají se zbožím.
Souhlasím se zpracováním osobních údajů.Podle zákona o ochraně osobních údajů je nutné udělit Souhlas se zpracováním osobních údajů. Požadované údaje zpracováváme konkrétně za účelem zasílání odpovědi na váš email. Souhlas lze vzít kdykoliv zpět, a to například zasláním e-mailu nebo dopisu na kontaktní údaje společnosti.
Odeslat dotaz